Friday, February 28, 2014

TV Geek, Part 5: Kings (2009)

Palataan taas pitkästä aikaa television ihmeelliseen maailmaan. Löysin tämän Kings -minisarjan aika vahingossa pari vuotta sitten, kun se tuli AVA:lta. Onneksi löysin, sillä se on jäänyt jonnekin aivojeni syövereihin mietityttämään. Tilasin joulun alla sarjan DVD-boksin Amazon.comista ja katsoin hetki sitten jaksot uudestaan.
l-r: Sebastian Stan (Jack Benjamin), Allison Miller (Michelle Benjamin), Susanna Thompson (Queen Rose Benjamin), Ian McShane (King Silas Benjamin) & Christopher Egan (Captain David Shepherd)
Kings tapahtuu meidän ajassamme, mutta muuten kuvitteellisessa Gilboan valtiossa, joka on sodassa vierusmaan Gathin kanssa. Sarja seuraa kuningasperheen koettelemuksia ja nuoren sotilaan David Shepherdin nousua armeijan riveistä vastentahtoiseksi sankariksi ja lopulta kuninkaan neuvonantajaksi ja poliittiseksi pelinappulaksi. Sarja on aihepiiriltään hyvin raamatullinen olematta kuitenkaan uskonnollinen. David käy alussa kirjaimellisesti taistelua Goljatin kanssa ja viitteitä raamatun tarinoihin riittää. Yleensä tämä on minulle iso miinus, mutta Kings osaa hyödyntää tätä hyvin.
Source: http://queennsansa.tumblr.com/
Tämän sarjan lopettaminen yhden kauden jälkeen on aivan huutava vääryys. Ensimmäisessä kaudessa on 12 jaksoa, joissa ei ole tyhjiä hetkiä. Kaikki näyttelijät ovat huikeita rooleissaan. Kaikilla hahmoilla on omat sisäiset demoninsa, jotkut pärjäävät taistelussa paremmin kuin toiset. Tässä ei ole mustavalkoisia hahmoja; yhtenä hetkenä vihaat esim. kuningasta, mutta hetken päästä tunnetkin sympatiaa. Tämä on juttu, jota rakastan sarjoissa ja elokuvissa; usein tällaisia hahmoja vaan pelätään näyttää. Oikeastaan Kingsin myötä löysin Sebastian Stanin, joka sarjassa näyttelee kuninkaan poikaa Jack Benjaminia. Jack on homo, mutta tämä on asia, jota kunigaspari ei pysty sulattamaan. Aihe on edelleen ajankohtainen ja aiheen käsittely on sarjassa välillä todella raadollista katsottavaa.
Kings on melko vakava sarja, mutta siitä löytyy myös yllättävää huumoria. Aihe on poliittinen, mutta kaiken takana on inhimilliset tunteet ja halut. Kingsin tunnelma on erikoinen; se tuntuu yhtä aikaa hyvin tutulta ja samalla täysin vieraalta. Suosittelen tutustumaan tähän, jos vaan on mahdollisuus.

In English:
Kings is a wonderful mini series that NBC cancelled after one season. Such a shame. 
The show takes place in our time, but in an alternate reality, in a kingdom called Gilboa. The show follows the royal family and a soldier called David Shepherd. David literally confronts Goliath at the beginning and as result becomes a reluctant hero and finds his way into the court. Themes in Kings are quite biblical and that's something that usually doesn't appeal to me, but somehow they've made it work. So the show is biblical, but not religious. 

I love all the actors in Kings. All the characters have their inner demons, some win their battles some don't. The characters are far from black and white, which I love. You can hate someone and in the next moment feel sympathy. I "found" Sebastian Stan through Kings. He plays king's son Jack Benjamin. Jack is gay and his parents just can't handle the crown prince to be anything but "normal". The subject is still relevant and the way it's handled in Kings makes me want to cry some times.

Kings is quite serious show, but it has its lighter moments. It's political, but under all that we have human needs, relationships and feelings. The atmosphere is weird, it's both familiar and unfamiliar at the same time. I highly recommend this if you have the possibility to watch. I bought my DVD box from amazon.com after seeing this on TV couple of years ago.  

2 comments:

 1. Tuli mieleen tuosta, että joku hahmo on vihattava mutta jossain vaiheessa huomaat tuntevasi sympatiaa tai empatiaa, uusi Galactica. Se on mielestäni kerrassaan loistava sarja esim. tuon takia ja koska siinä joutuu katsojakin pohtimaan mikä loppujen lopuksi on hyvän ja pahan ero ja miten vetää raja. Pidän kovasti sarjoista jotka haastavat katsojan tällaisiin pohdintoihin. Tosin niidenkin katsomisessa on kyllä minulla rajansa. ;-)

  En ollut kuullutkaan tuosta Kings-sarjasta. On aina vähän tylsää jos joku sarja lopetetaan heti alkuunsa. :-P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Battlestar Galactica on tuttu, mutta itse en ole sitä vielä katsonut. Tuo toinen puolisko fanittaa sitä ja kovasti, joten DVD boksi löytyy tuosta seläntakaa. :) Joku päivä vielä otan sen projektiksi. En ole kuullut muuta kuin hyvää.

   Haastavat sarjat on tosiaan kivoja välillä, mutta kyllä minä tykkään katsoa myös hömppää. :)

   En usko, että monikaan on kuullut Kingsistä. Onneksi itse bongasin sen aikoinani ja ehkä joku sen innostuu tämän perusteella katsomaan.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...