Wednesday, June 1, 2016

Depotting: MAC & Urban Decay eyeshadows

Päätin ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilla luomivärinappien depottausta (depotting). Eli luomivärinappien irrottamista pakkauksestaan. Minulla on pari tyhjää Inglotin palettia, johon esim. MACin ja Urban Decayn napit sopivat juuri hyvin. Katsoin Youtubesta pari aiheeseen liittyvää videota ja päätin kokeilla (tyylejä on monta ja tässä niistä yksi). Tämä oli kaikin puolin hyvin rentouttavaa puuhaa ja minulla on vielä pari UD:n nappia, jotka voisin siirtää palettiin. Kesällä ajattelin hankkia ekan Z-palettini, johon menee kaiken kokoiset ja näköiset luomivärit.
Tarvitset seuraavaa:
- suoristusraudan (+leivinpaperia)
- pinsetit
- suht teräväkärkisen veitsen (älä käytä parasta veistäsi tähän hommaan)
- tyhjän paletin (MACillä on omat, Inglot, Z-palette)
(- magneettiteippiä)
Ensimmäinen vaihe on irrottaa pinsettejä apuna käyttäen napin yläosa irti nuolen näyttämästä saumakohdasta (alla olevassa kuvassa näkyy lopputulos). Tämä on melko helppo vaihe, mutta vaatii hieman voimaa.
Seuraava vaihe jännitti eniten, koska siihen kuuluu tuo suoristusrauta. Suoristus rauta lämmitetään kuumimpaan lämpötilaan (itse en tosin uskaltanut lämmittää ihan niin kuumaksi). Irrotettu nappi laitetaan raudan päälle (minulla oli pieni pala leivinpaperia alla, että muovi ei missään nimessä sula rautaan kiinni). Nappi saa olla n. minuutin lämpenemässä. Nappi on sitten KUUMA, joten varovaisuutta.

Luomiväripannun irrottaminen kävi helpommin kuin oletin. Eli veitsen kärki työnnetään muovin ja metallireunan väliin ja kammettaan pannu ylös. Jos joudut käyttämään liikaa voimaa, niin nappi/liima ei ole kuumentunut tarpeeksi (luomiväri voi murtua). Napin pitäisi irrota suht helposti veitsellä nostamalla. Napin pohjassa on liimaa, joka tarttuu kaikkialle, joten tämäkin suhteen tarkkuutta.

Alla lopputulos. MACin napit depotatut napit eivät ole magneettisia, joten pysyäkseen paleteissa ne tarvitsevat magneetin pohjaan. Itse ostin Clas Ohlsonilta magneettiteippiä ja leikkasin palat pannujen pohjaan. Pito on vähän heikko, mutta napit pysyvät kuitenkin paletissa paikallaan.

Oletteko kokeilleet depottausta? Ja kuinka olette onnistuneet?
In English:
I tried depotting for the first time. It was quite fun and easier than I feared. Now I feel like I want to depot every single eyeshadow I own...

4 comments:

 1. Täällä saatas kyl varmasti kaikki luomivärit tuhannen säpäleiks :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varovasti vaan, niin aika helppoa tämä on. :)

   Delete
 2. Mulla oli viime syksynä depottausprojekti ja kivasti sain Z-paletin täytettyä. Aluksi runnoin kuitenkin liian vähällä lämmittämisellä ja muutama väri meni aivan pulveriksi. Onneksi olin tajunnut jättää kalliimmat ja kivoimmat viimeiseksi. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi katsoin parikin videota aiheesta etukäteen, niin vältyin rikkoutuneilta napeilta. :)

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...