Thursday, November 17, 2016

PCOS -oireyhtymä

Ajattelin, että tämä aihe saattaisi kiinnostaa joitain teistä lukijoista, vaikka poikkean omasta linjastani. Nähtävästi päivitän tästä melko samasta aiheesta aina näin loppusyksystä.

Tämä syksy on mennyt vähän tylsissä tunnelmissa. Pitkään kestänyt flunssa on väsyttänyt kovasti ja kroppa on muutenkin kenkutellut normaalia enemmän. Olen pari kertaa kirjoitellut hiustenlähdöstä ja ensimmäiseen postaukseen kirjoitti ihana, anonyymi lukija, joka heitti ilmaan, että hiustenlähtö voisi johtua PCO(S) oireyhtymästä, eli polykystisistä munasarjoista.
Ennen hiustenlähtöä, Vuosi 2011. Kuvaaja: Marja Haapakangas
Tämä ei silloin tuntunut mitenkään kaukaa haetulta, mutta olen tähän syksyyn asti ajatellut, että kilpirauhanen on syyllinen hiustenlähtöön, väsymykseen, painonnousuun ja epäsäännölliseen kiertoon. Ainoa, jota olen ihmetellyt hiuksiin liittyen on hiusten muuten hyvä kunto. Kilpirauhasen vajaatoiminta yleensä huonontaa hiusten kuntoa hiustenlähdön lisäksi.

Tilanne muuttui melko nopeasti muutama viikko sitten, kun koin täysin yht'äkkiä sellaiset Niagara-vuodot, että oksat pois. Soitin ensin terveyskeskukseen, josta annettiin aika kahden kuukauden päähän. Itse koin asian olevan vakavampi ja tilasin ajan gynekologille seuraavaksi päiväksi. Ultrassa selvisi, että minulla on ns. monirakkulaiset munasarjat. Gyne ei sinänsä kertonut kovinkaan paljon tästä, mutta sanoi, että hormonit pitäisi saada tasapainoon. Nyt minulla on aluksi puolen vuoden keltarauhashormonikuuri rauhottamaan tilannetta.

Totta kai etsin Googlella tietoa tästä oireyhtymästä ja palaset alkoivat kirjaimellisesti loksahdella paikalleen. Ensinnäkin se hiustenlähtö. Kehoni tuottaa nähtävästo liikaa testosteronia (verikokeita ei ole vielä otettu), joka aiheuttaa itselläni juurikin hiustenlähtöä, hiuspohjan rasvoittumista, aknea ja "parran" kasvua. Myös koko elämän kestänyt epäsäännöllinen kierto liittyy täysin tähän. Ihmettelen edelleen, että kukaan lääkäri ei ole oikeasti ihmetellyt tuota kiertoa koskaan aiemmin. Jos minulla olisi ollut raskaushaaveita, niin tämä tila olisi ehkä huomattu aiemmin, koska PCOS vaikeuttaa joillakin huomattavasti raskaaksi tulemista.

Hyvä uutinen on se, että neljänkympin jälkeen tämä oireyhtymä yleensä helpottaa, joten tässä ei olisi kuin 5 vuotta kärsittävää. Huono uutinen on se, että noiden viiden vuoden ajan minun pitää todennäköisesti käyttää jotain keltarauhashormonijuttuja. Minulla on niin valtavan huonoja kokemuksia kaikista hormonaalisista ehkäisytuotteista, joten en hypi riemusta. Gyne ehdotti hormonikierukkaa, joka kestäisi juurikin tuon 5 vuotta. Kokeilu tulee vaan pirun kalliiksi, jos kroppa/pää ei kestäkään. Kierukka taitaa maksaa tällä hetkellä n.170e.

Olo on ollut silti melko huojentunut, koska kaikki tämä kumma oireilu on tuottanut pään vaivaa. Toiveissa olisi, että hiukset alkaisivat vihdoin pysymään päässä ja ihon rasvoittuminen rauhottuisi.

10 comments:

 1. Ihanaa, että olet nyt saanut asiaan selvyyden! Mullakin on siis myös kilpirauhasen vajaatoiminta, ja olen syyttänyt monia asioita kropassani siitä. Sen jälkeen kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn, tuntui että kroppa meni ihan sekaisin. Olen välillä myös miettinyt tuota oireyhtymää, ehkäpä voisin varailla gynelle ajan. Kiitos siis tästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on aiheuttanut tosiaan melko ristiriitaiset fiilikset, koska on mahtavaa vihdoin tietää mikä vaivaa. Mutta hoitokeinot epäilyttävät.
   Käy ihmeessä tarkastuttamassa niin ei tarvitse arvuutella. :)

   Delete
 2. Siis ihan mahtavaa, että tää vihdoin selvisi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se kummallinen hetki, kun olet jollain lailla iloinen, että olet "sairas". ;)

   Delete
 3. Ihan mahtavaa että vihdoinkin syy selvisi <3 tiedän tunteen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän tässä muutama vuosi vierähti, mutta hyvä että ei tarvitse enää ihmetellä. :)

   Delete
 4. Yleensä kun on kierron kanssa ongelmia, ajattelee itse että jotain on vialla ja monesti kelailee vaikka minkälaisia kauhuskenarioita. Vaikka diagnoosi on rankka paikka niin on huojentunut olo väkisinkin kun syyt ja seuraukset saa selityksen. Mutta, tsemppiä jatkoon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulle tuo epäsäännöllinen kierto oli normaalia joten en sen kummemmin miettinyt asiaa. Jostain minulle on vaan jäänyt mieleen että joillakin kierto ei vaan koskaan muutu säännölliseksi.
   Ja kiitos. :) Ainakin mieltä helpottaa kun tietää mikä vaivaa.

   Delete
 5. Varmasti helpottavaa saada selitys oireisiin. Jos hormonikierukka asetetaan sairauden hoitamiseksi, niin eikö sen sitten voisi saada "ilmaiseksi", osana poliklinikka-/toimenpidemaksua? Hakeuduin vaivojeni vuoksi työterveyden kautta yksityiselle gynelle, joka kirjoitti lähetteen julkiselle. Koska hormonikierukka asetettiin sairauden hoitamiseksi, ei ehkäisyn vuoksi, en maksanut kierukasta mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saan tähän toivottavasti vastauksen ensi viikolla, kun minulla on aika ihan terveyskeskuslääkärille. Toivon, että kierukka laitettaisiin ns. ilmaiseksi, koska ilman tätä oireyhtymää en sitä edes haluaisi.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...