Friday, April 6, 2012

TV Geek, Part 4: Generation Kill (2008)

HBO:n tuottama minisarja 'Generation Kill' alkaa uusintana tänään pe 6.4. klo 23.15 YLE2, joten ajattelin kirjoittaa siitä. Sarja teki minuun suuren vaikutuksen, kun näin sen muutama vuosi sitten. Sarja kertoo näin lyhykäisyydessään Yhdysvaltain merijalkaväen tiedustelupataljoonasta Irakin sodassa vuonna 2003. Sarja perustuu Rolling Stone -lehden kolumnistin Evan Wrightin kirjoittamaan kirjaan. Ei kuulosta kiinnostavalta, vai? Noh, ei minustakaan alunperin. Kunnes satuin vahingossa näkemään ensimmäisen jakson ja sitten olinkin koukussa.

HBO's mini series Generation Kill made a huge impression on me when I first saw it couple of years ago. In short, it's about The 1st Recon Marines in Iraq in 2003. It's based on Evan Wright's book, who's a columnist in Rolling Stone magazine. Doesn't sound that interesting, eh? I thought so too. Until I saw the first episode by accident and then I was hooked. 
Source
Generation Kill kuvaa todella onistuneesti nykysodankäynnin järjettömyyttä. Sarja perustuu hyvin pitkälle tositapahtumiin, joten välillä ruutua tuijottaa täysin epäuskoisena. Sarjan näyttelijät tekevät huimat suoritukset ja välillä unohtaa katsovansa "vain" tv-sarjaa. Yhtä pääosaa esittää True Bloodin myötä kuuluisuuteen noussut ruotsalainen näyttelijä Alexander Skarsgård. Aluksi sarjan seuraaminen oli melko työlästä, koska sotilastermistö ei ole tuttua ja hahmoja on paljon (menivät helposti sekaisin, koska melkein kaikilla on lempinimet ja sotilasarvot). Mutta varsin värikäs ja hersyvä dialogi ja kielenkäyttö (näin kauniisti sanottuna) pitävät silti tiukasti otteessaan.

Generation Kill shows scarily well the insanity of modern warfare. It's mostly based on real happenings and from time to time you cannot believe what you're seeing on TV. The actors are doing awesome job and you forget that it's "only" tv show you're watching. One lead actor is Alexander Skarsgård who's  now known for his role in True Blood. At first this show was quite hard to follow 'cause I don't know anything about military terms and there're so many actors (I got really confused at first). But very colorful dialogue (to put it nicely) keeps you hooked. 
(John Huerta as Sgt. Antonio Espera; Alexander Skarsgård as Sgt. Brad "Iceman" Colbert; Lee Tergesen as Evan Wright)
Suosittelen tätä sarjaa aina kaikille. Sen katsominen tekee välillä pahaa ja välillä saa nauraa kippurassa. Sarja ei anna suoria vastauksia, vaan antaa katsojan tehdä omat johtopäätökset. Ja helppoja vastauksia ei ole. Olen melkein ihmeissäni, että tällainen sarja on saatu tehdä, koska se ei anna mitenkään kaunista kuvaa Usa:n sotatoimista. Olen katsonut sarjan 4 tai 5 kertaa ja edelleen siitä löytyy jotain uutta joka kerta.

I recommend this show to everyone. It can be really hard to watch sometimes and sometimes you laugh your ass off. It doesn't give you answers, you need to make your own conclusions. And there are no easy answers. I'm almost surprised that show like this is out there 'cause it doesn't give very nice picture of The US military and how it works.  I've watched this show 4 or 5 times already and I still find new things every time. 

"Stay frosty." 

6 comments:

 1. Generation Kill on ihan loistava! Päädyin katsomaan pari jaksoa mieheni sinnikkään suostuttelun taivuttamana (aihe kun ei minustakaan vaikuttanut niin mielenkiintoiselta) ja olin niin ikään heti koukussa. Nyt olen nähnyt sarjan kolmisen kertaa, eikä kyllästytä vieläkään. Hienon käsikirjoituksen ja uskaliaan aihevalinnan lisäksi tykkään erityisesti yhteislauluista, kultaisista aurinkolaseista ja tietenkin Brad Colbertista. <3 Ennen tätä sarjaa en ollut A-Skarsista kuullutkaan, mutta muutuin kertalaakista hihittäväksi fanitytöksi. Sarjan päätös Johnny Casheineen nostaa kokonaisuuden vielä ihan eri sfääreihin.

  ReplyDelete
 2. Ensin ei kyllä kiinnostanut yhtään, mutta toi Alexander Skarsgård ehkä muutti mun mielen ;) Pitää yrittää muistaa illalla katsoa tämä kun sain jo Walkin Deadin ja American Horror Storyn katsottua niin on joku uusi sarja hakusessa!

  ReplyDelete
 3. .Nekku.:
  Jee, muitakin sarjan faneja! Mietin tätä kirjoittaessa, että tästä epä-tyttömäisemmäksi ei sarja enää mene. ;) Tiivistit aika täydellisesti tämän sarjan kommentissasi. Nuo hämärät yhteislaulut, Ray-Ray:n monologit ja lopun videomontaasi Johnny Cashin siivittämänä ovat vain parhautta. <3 Suosittelen muuten lukemaan sen Ewan Wrightin kirjan, johon tämä sarja perustuu. Se on vielä uskomattomampi kuvaus tuosta sodasta ja kaikista niistä ihmisistä.

  Olin itse nähnyt jo True Bloodin ekan kauden ennen tätä, mutta en tajunnut heti, että Colbertia esittää Asgards. :P

  ReplyDelete
 4. Johis:
  Suosittelen tosiaan sarjaa myös muista syistä kuin pelkästään Alexin takia, mutta ei se huono syy ole seurata. ;) Sarjassa on vain 7 jaksoa ja nähtävästi ne voi katsoa myös Areenan kautta. Ja jos satut tätä katsomaan, niin kerrohan, mitä mieltä olet. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katselin eilen sen ekan jakson ja ihan lupaavalta vaikutti. Ei tosiaan yleensä sota-aiheiset elokuvat tai sarjat kiinnosta, mutta enköhän tuon sarjan katsele läpi :) Ei vielä ekan jakson perusteella ihan lempisarjaa tullut, mutta saa nähdä miten asia etenee...

   Delete
  2. En ole itsekään sotaelokuvien/-sarjojen suuri ystävä, mutta HBO:n sotasarjat ovat lähellä sydäntäni. Sekä tämä Generation Kill että Band of Brothers. Niissä on jotain todella sydäntäriipaisevaa ja aidosti vaikuttavaa.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...